pumukl írta:
Egyáltalán nem kell a beépített hangszóró...
OK. De be kell vallani, nagyon jól szól.
pumukl írta:
...sajnos a Pro változat az ára miatt teljességgel elérhetetlen számomra.
Nem értem. A legutóbbi (de már régi) árlisták szerint új áron is "csak" 20-30 ezer Ft a Pa1X és Pa1X Pro közötti különbség. Az utóbbiban viszont gyárilag van hard disk is, a Pa1X-ben csak opció (de lehet, hogy mostanában már beleteszik gyárilag is).
pumukl írta:
Egyik félelmem az 1X-el kapcsolatban hogy a rengeteg mindenből amit tud, a felét sem fogom tudni kihasználni.
Nem hiszem, hogy a "tudás" volna a kérdés, inkább, hogy szükséged van-e rá, vagy sem. Meg egyáltalán, pontosabban mire akarod használni a hangszert.
pumukl írta:
A másik hogy vajon mennyire bírja a hurcolászást.? A 80-as mintha masszívabb lenne, bár ezt is csak képekről gondolom.
Szerintem egyformán jól bírják a szállítást, nem masszívabb a 80-as.
pumukl írta:
...Addíg igyekszem mindenféle infóat begyűjteni róla.
Segítégül itt egy cikk, amit az Instrument Magazinba írtam, kb. 1,5 éve:
Csizma az asztalon - kísérőautomatikás szinti a stúdióban (?!)
Megmondom az őszintét. A Korg Pa1X-et megismerve át kellett értékelnem, amit a kísérőautomatikás szintikről gondoltam. Ez a cucc sokkal több, én inkább egy különleges workstationnek mondanám, mert szinte mindenre alkalmas, amire egy billentyűs hangszeres gondolhat (a viccet ismerőknek hozzátenném: általában).
A Hangzás
Először is, meglepően jól szól! Igen, a Hangzás megérdemli, hogy nagybetűvel írjuk - végre Triton-hangszíneket és csak itt hallható, valósághű hangmintákat kapunk (RX technológia). Persze, ha nagyon ráérünk, ízlés szerint tuningolhatjuk: a hangszínek profin szerkeszthetők, s van hely ROM bővítésnek is.
Aki még ezután sem bír magával, használja a samplert. Profi mintavevő, a hozzá tartozó hentesüzemmel együtt (a groove-ok felszeletelhetők, a minták a képernyőn szerkeszthetők, más formátumok betölthetők, pl. AKAI is). Vagyis a rendszer nyitott, a lehetőségek végtelenek, különcködésünknek semmi sem szab határt - hacsak a sampling RAM nem, ami azért 32 MB-ra bővíthető. Büszkén vihetjük bármilyen stúdióba, digitális kimenete is van.
A Zenekarunk
Több száz kész stílus van hangszerünkben, nagyon széles skálán. A kíséret már nem automatára, sokkal inkább egy engedelmes, profi zenekarra emlékeztet. Élvezet játszani rajta, stílusgyakorlatokra kiváló - de a zeneszerzők se fognak sokat gondolkodni, legyen szó reklámról, popdalról vagy akár filmzenéről. Olyan jól szól, hogy én tanításhoz is használnám. Új stílusokat írhatunk, vagy akár az interneten cserélhetünk.
Songbook
A Daloskönyv több száz tételes adatbázisa óriási segítség lehet a fellépéseken. Gyorsan megtaláljuk a kívánt dalt, és egy gombnyomásra indul a zene - a stílus, a szólóhangszínek, az intro, az effektek, és a szükséges egyéb paraméterek már mind beálltak! (Végre megszűnnek a dalok közti ideges gombnyomogatások, amikor a zenészt össze lehetett téveszteni a pénztárossal...) A kényelmesebbek előre elkészített dalokat indíthatnak (SMF, MP3, CD - az utóbbi kettő opció), a két fedélzeti szekvenszer egymásba átúsztatva is lejátssza azokat. Folyamatosan zenélhetünk velük, ameddig csak akarunk, mi fogunk hamarabb elfáradni. Mellesleg szerintem az egyik legnagyobb dolog egy zeneszerzőnek, ha dalát egy ilyen listában olvashatja. Ez igazi világslágerlista, mely(nek egy része) már az idő próbáját is kiállta. Sőt, a zenei műveltséghez tartozik, hogy megismerjük.
Legyél Te is Megasztár
Mostantól a bátortalanabbak is dalra fakadhatnak, mert eddig még nem látott (hallott) támogatást kapnak: a hangszer ugyanis egy TC-Helicon vokálprocesszort rejt. (Ezt olvassuk el még egyszer.) Elég egy mikrofont beledugni, és azonnal profi effektek színesítik hangunkat. A Harmonizert bekapcsolva saját vokalistáink is megszólalnak tökéletes harmóniában - a gázsijuk viszont a miénk marad! Még két opció is van, az énekhang-modellezés (más hangján énekelhetünk hitelesen), és a hangmagasság-korrekció (ennek értékéből semmit sem von le, hogy én nem szeretem - ha szükséges, működik).
Kapcsolódj a Mátrixhoz
A játszott dalt énekkel, tokkal, vonóval együtt a hangszeren rögtön MP3-ba menthetjük! (Opció
!) Majd USB-n át máris a számítógépünkbe kerülhet a mű, ahonnan egyszerűen az internetre küldhetjük, s riogathatjuk vele a nagyérdeműt... Reklámozhatjuk magunkat saját honlapunkon, megrendelőinknek dalvázlatokat küldhetünk, demóanyagunkkal bombázhatjuk a kiadókat stb.
Keleti kényelem
A Pa1X-be hard disket és CD-írót tehetünk (érdemes). Színes grafikus érintőképernyővel rendelkezik, ezen beépített help szöveget is olvashatunk. Az oprendszer az internetről is frissíthető, és tervben van a magyar nyelvű változat elkészítése. Végül még egy jó hír: megérti a régi i-modellek és a Pa60, Pa80 stílusait, s az utóbbiak hangszínbeállításait is.
A hangszert a hagyományos 5 oktávos kivitel mellett 76 billentyűvel is gyártják. Ez utóbbi a Pa1X Pro, néhány egyéb eltéréssel: beépített erősítőrendszer nincs, hard disk viszont gyárilag van benne. Én remélem, hogy lesz 88 kalapácsmechanikás billentyűs változata is. Megérdemelné(nk).