Janca Ákos írta:
Persze az volna a legjobb, ha minden méretben gyártanának mindenféle billentyűzetet és a vevő választhatná ki, pont milyen kell neki.
Ezen már több zenésztársammal együtt filozofáltunk, még mikor a cserélhető előlapos mobildivat kezdett betörni, hogy mikor fog ez a keyboard tervezők eszébe jutni egyszer. És tényleg nem lenne hülyeség mondjuk egy akksihoz hasonlóan legalább megoldani kontaktbiztos érintkezőkkel, hogy ki milyen mechanikát tartana szükségesnek olyat pattintson bele. Így pl elkerülhetnék a profi zenészek is hogy ne M50 és X5D minőségű filléres müa. cuccon kéne szenvedni, ami persze egy PC-zenéldésnek biztos megfelelő, hanem ki-ki kicserélhesse amire akarja.
Persze erre a gyártók úgyis azt mondják, vegyük meg a csúcsmodelleket, abban minden OK, vagy ott a rack verzió egy midi billentyűvel, ami igaz is persze ha az olyan szinten kivitelezett, mint az M3M. De én pl. szívesen száműzném a bender kart és kerekeket is ennyi év után a hangszerekről, és a Z1-ből vagy Kaos-ból ismert X-Y pad volna sokkal célirányosabb + 4 v. 5 programozható gomb mellé.
Ami a Kronost illeti, szerintem zongorázáson kívül bármire alkalmatlan a kalapácsmechanika, akár dobot felütni vele stb kész kínszenvedés, nem is beszélve az ízesebb orgonálásról...
Akinek meg kell, oda úgy is viszik a nagy 88-ast a profi szinten, úgyhogy az én képletem: 1 kalapácsos profi, de könnyű 88-as masterkeyboard + szinti billentésű egyéb dolgok, esetleg rack modul (sampler), bár az is biztos, a mai profi workstationok mindent magukban hordozva már kínálják az "all in one" megoldásokat, a barátságosabb cipekedés ügyén.
Jó ötlet volt még 94 tájékán a Wersi ötlete a Z-Onenal, amiben egyszerűen mechanikusan le lehetett oldani a mechanika súly részét egy karral!
(kíváncsi vagyok, úgy 2020 körül elég lesz-e már egy iPod szintű zene-zsebcucc egy kettéhajtható masterkeyboarddal a hátsó ülésen...)
http://musicthing.blogspot.com/2007/10/infinite-response-vax-77-folding-full.html