tom108 írta:
MidiTom írta:
anno belefutottam olyan programba, amik adatbázis szinten tartalmazták egy csomó gyártó sokféle hangszóróját, és csak a geometriát kellett hozzájuk megadni.
jaja én is ilyet keresek, csak hogy a geometriát importálni lehessen, egy 3D-s progiból
már látom sokáig fog tartani amíg ezen túl tudok lépni, majdcsak lesz valami
Nincs mit!
Azt megjegyezném, hogy 4db mélynyomótól ne várj csodát, de nem fog kicsit szólni az tény és valószínűleg csúnyán sem.
Egy klub behangosítására, ami kb. 10 méter széles és kb. 20 méter hosszú tánctérrel rendelkezik ott amit alkalmaztak: 8 pár Cerwin-Vega! top ládát és 16 pár Cerwin-Vega! mélyládát (és a végfokok, plusz a Dj-nek a kontrol hangfalak). Iszonyatossan nagyot szólt (több, mint 120 dB tartós hangnyomás) és mondhatnám elég tűrhetően is, csak nem Shiva végfokokat alkalmaztam volna, hanem minimum Cerwin-Vega!-kat és 8db stereo végfok a top ládákhoz és 16db stereo végfok a mélyládákhoz (+1 végfok a kontrol hangfalakhoz) és a kábelek terén sem sajnáltam volna a pénzt, hogy ki lehessen hozni a hangfalakból a bennük rejlő lehetőséget minőség terén. Igaz nem kicsi helyet foglalt volna a cucc, de 1-2 nagy rack szekrénybe elfért volna, ami normális hűtésel is rendelkezik.
A legelső dolog, hogy a térfogatot pontosan számold ki és tartsd is be! Akusztikus szivacs jó, ha van a ládában és a jobb fajta. Ha szemfüles vagy szerencsés vagy, akkor olcsón meg tudod úszni az akusztikus szivacsot. A doboz anyagának én rétegelt lemezt ajálok, ha kemény fát nem tudsz szerezni (a kemény tömör fa brutálisan drága, kb. 70-80ezer Ft/tábla körül van, a rétegelt lemez 18mm-es meg kb. 10-15ezer Ft/ tábla körül ha jól emlékszem). MDF-el is dolgoztam, de mivel neked sátorba is kell, ezért vagy nagyon lekezeled a felületét kívűl és belül is, hogy még véletlenül se tudja magát megszívni vízzel, de ha megsérül, akkor képes megszívni magát vízzel és az MDF elég szépen megduzzad. Ezt onnét tuddom, hogy a környéken volt hangfal gyár és a szemetet eladták és oltári jó fűtőanyag volt, csak kazánt álltalában 3-5 évente cserélni kellett. Szóval, ha kint maradt az essőn 1 MDF lap, akkor nagyon brutálisan megszívta magát vízzel és annyi volt neki. Úgy viselkedik, mint a púrhab egy kicsit. A rétegelt lemez kicsit drágább, de nincs vele ilyen probléma és amit spórolsz az MDF esetén a külső és belső védő rétegen abból kijön simán és még megrizikózom, hogy valamit spórolsz is. Továbbá az MDF-el macerásabb dolgozni. Fa tiplit rengeteget használj és az enyvet se sajnáld ragasztáshoz! A hangfal formája is befolyásolja a hangzást, de ezt inkább füllel tuddod kitapasztalni, hacsak nem vágod, hogy melyik az ideális visszaverődés a hangfalban. Az állóhullámok kiküszöbölése végett is használnak akusztikus szivacsot a hangfalban. A trapéz szerű hangfalakban ha jól tudom nem tudnak álló hullámok képződni. Ha nem akarsz tölcséres mélyládát csinálni, akkor nem érdemes sokat vacakolni a formával, mert a reflex cső és a hangszóró álltal megvan a lesugárzási szög. Tölcséres mélyládánál már a tölcsér bezárt szögei szabják meg a lesugárzási szöget és a tölcséres mélyláda olyan terület nekem, amiről nem tudok nyilatkozni,h ogy mit hogy kell számolni és mire kell odafigyelni, mert tölcséres mélyládát még nem csináltam, pedig a Cerwin-Vega! egyik mélyládája mintájára szívesen csinálnék amgamnak mélyládát.
Azt még megjegyzem az MDF-el kapcsolatban, hogy az élei amik vágva vannak soha nem lesznek szépek, hacsak nem kellő mennyiségű enyvet használsz a bevonására. Iszonyatossan szívják az ilyen részeken magukba a festéket és olyan, mint egy lefolyó, csak nyeli a festéket. A másik megoldás a furnérozás. Aztán van olyan is, hogy műgyantával vonják be, de olyan is, hogy üvegszálat raknak rá és arra gyantát, hogy jó erős legyen. Szerintem ez utóbbi lenne neked a tuti, mert nem csak otthoni használatra, hanem máshol is hazsnálnád és ebből adódóan véddeni is kell a hangfalat. A Garry amit használ kopásálló érdes felületű réteget az pl. egy nagyon tuti megoldás. A JBL is használja ezt a módszert. Csak az a gáz, hogy nem tuddom ennek az anyagnak a nevét.